Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/geranium/krusmons.nu/wp-content/themes/wu-wei/header.php on line 15
Archives for category: Nyhet

Från och med januari 2023 måste alla katter id-märkas, det innebär att matte eller husse även registreras som ägare av sin katt. Idén bakom lagen är att kattens status som husdjur ska höjas ett snäpp. Idag finns det, enligt ett program jag såg i SVT, 10 000 hemlösa katter i Sverige. Från myndigheternas sida är även tanken att lagen ska innebära färre hemlösa katter.

Vi har självklart id-märkt Krusmons. Han har ett mikrochip i vänster öra. Det är inget som varken katten eller vi märker, men det känns tryggt ifall han skulle komma bort. Jag ser det som en lika självklar investering som andra nödvändiga kattillbehör

Vad händer om man inte id-märker sin katt?

Den som inte följer lagen och låter bli att id-märka katten kan åka på böter. I de nyhetsartiklar som jag läst om ämnet står det inte hur mycket, men man kan ju hoppas att det är en summa som känns. 

Kattungar som bör id-märkas

För ett tag sedan började jag och min älskade Johanna prata om att göra en ny värdering av vår bostad, eftersom vi har renoverat en hel del sedan vi flyttade in. I samma veva började vi också fundera på om vi verkligen har det mest fördelaktiga bolånet . Vi var båda ganska nyutbildade när vi bestämde oss för att köpa en bostad istället för att hyra och eftersom vi inte hade fasta anställningar fick vi lite sämre lånevillkor. Sedan dess har vi bara skjutit det där med att jämföra lånevillkor framför oss. Men ökande el- och matpriser gav oss en spark i rumpan och med hjälp av jämförelsetjänsten Zensum hittade vi det mest fördelaktiga bolånet och passade samtidigt på att binda räntan. Krusmons låg givetvis bredvid datorn på skrivbordet och övervakade det hela. Men bättre lånevillkor kanske vi slipper att ta ut hyra av katten, haha.

Leksaksfigurer bland högar med mynt

Alla som läser den här bloggen vet att Krusmons är en mycket älskad katt men som ibland jobbar lite väl mycket på att få ett försäljningshot på sig. Och den senaste veckan har inte varit något undantag från det. Av någon anledning har kattskrället fått för sig att han ska mörda locket till toalettstolen. Vi har en gästtoalett med ett tunt plastlock, inget sådant där tungt med dämpning, och det locket har Krusmons fått för sig att han ska forcera på ett eller annat sätt. Jag trodde att min älskade Johanna skulle gå upp i atomer i går när hon satt och beställde ett skal till iPhone 13 , och Krusmons höll på som allra värst. För jag behöver nog knappast säga att det är hans kattiga höghet som gör att inte en mobil i det här hushållet lämnas utan rejäla skal. Han förra mordoffer var nämligen mobiler, de fick inte ligga ifred någonstans. Baloo sa att myror kittlar dödsskönt i kistan, Kursmons säger att mobiler gör sig bäst fallande från minst nittio centimeters höjd, gärna högre. En del undrar varför vi bara har en katt – det gör inte vi.

Toalettstol med uppfällt lock

Jag bestämde mig för att överraska min älskade Johanna med en långhelg på hotell. Vi har röjt och rensat och hyrt ett förråd hos green storage för att få lite ordning på våra prylar under ett par helger, så jag tyckte att vi var värda lite avkoppling. Kruxet var att vi inte hade kattvakt till Krusmons, men det visade sig att hotellet hade djurrum. Jag berättade inte för Johanna, och absolut inte för Krusmons, vart vi skulle. Hade katten fåt minsta vetskap om 20 mil, enkel resa, i bil hade han rymt. Vår hårboll är, som mina läsare vet, inte helt lättransporterad, så jag ringde veterinären för att fråga om råd. Hon tipsade om Feliway-spray. Det är feromoner som bara katter känner lukten av och som gör dem lugnare. Och vet ni, det fungerade. I alla fall under bilresan. När vi kom fram var det någon som högljutt meddelade sitt missnöje så hela hotellet hörde det. Trots det blev det en härlig och avkopplande helg.

Vita trähus i Smögen
Ostron på ett fat med is

Nu när det är vinter så vägrar Krusmons att gå ut, på sin höjd sätter han sig i fönstret och tittar ut en stund, men annars sover han rejält mycket. Jag läste att det är vanligt att katter påverkas av temperaturförändringar precis som vi människor gör. Igår var han som bortblåst, det händer ibland men oftast ligger han på samma platser. Jag letade överallt och ropade men ingen katt, man började ju fundera på om han smitit ut men det skulle förvåna mig! För ett tag sedan köpte jag lite nytt möblemang till vardagsrummet (här köpte jag mitt) och till sist hittade jag honom sovandes i den nya mediabänken ovanpå förstärkaren haha. Jag hade spelat musik hela dagen så det var varmt och gott där kan man säga! Jag väckte honom och gav han mat och sen gick han raka vägen och la sig och sov igen, vilken latmask alltså.

En katt som gäspar
En sovande katt

Vi är kattvakter igen. Till en liten kaxig rackare som klev rakt ur transportburen och in i vårt hem. Både min älskade fru och jag tänkte att det här går aldrig väl, Krusmons kommer göra slarvsylta av slyngeln. Fast två dagar senare ser vi fortfarande ut som levande frågetecken för Krusmons bär sig åt som om kungen har kommit på besök. Ett fräs och lite blängande och sedan var hårbollarna bästa kompisar. Vi undrar vem av dem som har fått något hårt i huvudet, haha. Istället för att hålla på och passa på dörrar som håller katterna åtskilda, arrangera matplatser och kattlådor i separata rum och liknande har jag och min äkta hälft kunnat sätt oss in i factoring (läs mer här) och hur Johanna kan ha nytta av det i sitt företag. Nu har det varit tyst lite väl länge i huset. Det är är med andra ord dags att gå och undersöka vad Krusmons och hans lille gäst håller på med.

En rödrandig katt

Eftersom vi bor som vi gör så kan Krusmons gå utomhus och han älskar det under somrarna. Ett problem under varma dagar är att han, precis som många andra utomhuskatter, blir som mest aktiv på kvällar och nätter medan han under dagen ligger och dåsar sig i skuggan. Han kommer i stort sett alltid hem och äter men det har hänt vid flera tillfällen att han är borta ett dygn eller två. Som husse och matte blir vi såklart väldigt oroliga och kan spendera timmar på att leta efter honom. En dag så jag satt och beställde snus online så kom det upp en annons om GPS för katter och jag blev genast intresserad. Jakthundar vet jag såklart utrustas med GPS men hade inte ens tänkt tanken på att det även finns för katter. Jag beställde en GPS som fästs kring halsen och har det kopplat till mobilen och vips kan jag se hur katten rör sig.

Katt sitter i gräs

Jag blir alldeles varm i hjärtat då jag läser att begravningsbyrån Fonus hjälper till att omplacera katter. Det är extremt många som har dött av corona och av dem har flera husdjur som blir ensamma kvar. Som äldre änka eller änkling kanske det inte är ett alternativ att skaffa en kattunge, och det av två anledningar. Det är inte ovanligt att en katt kan bli 17 år gammal och sedan är kattungar extremt energiska. För dem som har möjlighet till att ha katten utomhus när den blivit tillräckligt stor är det lättare, men i en lägenhet ska den aktiveras. Därför är det perfekt att katter som levt ett stilla liv med pensionärer har en chans att fortsätta göra det så den inte får en chock och kommer till en barnfamilj. En fin gest tycker jag som förhoppningvis gläder många. Apropå katter och glädje måste jag skryta om mina extremt snygga posters som vi fick hem förra veckan. Köpte tre svartvita affischer med svenska naturmotiv som nu hänger över soffan i vardagsrummet. Ett av motiven är en närbild på ett lodjur, så himla mäktigt och vackert djur.

Profil på lodjur

Katter har långt ifrån samma status som hundar, men det finns vissa kattraser som kostar en förmögenhet. På tredje plats över dyra raser finner vi nakenkatten. Det är en rysk ras som heter Peterbald och kostar cirka 40 000 men det går att finna dem för lägre belopp också. Kolla upp säljaren riktigt noga om ni hittar en för under 10 000 för då är det på tok för billigt. Den näst dyraste katten är Savannah men de är ovanliga i Sverige. En mycket frisk ras som kostar mellan 35 000 och 160 000 SEK. Så till den dyraste rasen som är bengalen. De riktigt fina exemplaren får bara vara fyra generationer bort från leoparden och då kan de kosta 200 000, men för dig som inte ska ställa ut finns de för under 10 000. Jag skulle behöva ta ytterligare ett lån via Zensum för att ha råd med utställnings-bengalen, jag undrar om de går att utöka billånet? Hehe.

En nakenkatt leker med kulor
Närbild på leopard

Jag var på en underbar massage Göteborg förra veckan. Jag blir ofta stel i axlarna så jag brukar försöka gå regelbundet eftersom kroppen mår så bra av det. När jag gick till parkeringen såg jag en övergiven katt och ringde till Katthjälpen som skulle komma och försöka fånga den. Det här fick mig att fundera på vildkatter som vi ofta kallar herrelösa katter. Saken är den att det inte finns vildkatter i Sverige eftersom det enbart är tamkatter som saknar hem. Vildkatter finns i stort sett i hela Europa men inte i Sverige, Norge och Finland då den dog ut efter bronsåldern i våra områden.

Katt i snö